Stichting Historisch Charlois

Charlois in het heden....

Charlois (uitspraak sjaarloos, klemtoon op eerste lettergreep) is een bestuurscommissiegebied en wijk gelegen op de zuidelijke Maasoever in de gemeente Rotterdam. Op 1 januari 2012 telde Charlois 64.320 inwoners op een oppervlakte van 10,00 km².

Het gebied van Charlois strekt zich uit tot de A15 in het zuiden, de Eemshaven in het westen, de Nieuwe Maas en de Maashaven in het noorden.
In het oosten vormen de Dordtselaan, Strevelsweg en Vaanweg de grens met het bestuurscommissiegebied Feijenoord. De Vaanweg/A29 is de grens met IJsselmonde.

In Charlois liggen de metrostations Slinge, Zuidplein en Maashaven, het eindpunt van tramlijn 2 (Kromme Zandweg) en over de Slinge gaat tramlijn 25 naar de Barendrechtse Vinex-wijk Carnisselande. In het oosten liggen het winkelcentrum Zuidplein en de evenementenhal Rotterdam Ahoy.

Charlois kan worden opgedeeld in de volgende wijken:

De Oude Kerk

Op 14 april 1462 keurt Karel de Stoute de overdracht goed van het grondgebied Charlois aan een vijftal grondheren. Deze akte wordt wel de stichtingsakte van Charlois genoemd. Buiten de naamgeving van het nog te stichten dorp bepaalt Karel tevens, dat er een kerk zal moeten komen die de naam zal moeten krijgen van de heilige martelaar Sint Clemens.
De allereerste kerk moet vrijwel zeker vr 1467 klaar zijn geweest. In dat jaar was Charlois al ingedeeld bij het decanaat Schieland en dat hield in, dat er op Charlois toen al een pastoor was.
Lees meer over de Oude Kerk van Charlois....

Fietsroute Charlois Mooiste

Ter gelegenheid van het 550-jarig bestaan van Charlois heeft de Stichting Historisch Charlois een verkiezing uitgeschreven voor de mooiste plekken in het bestuurscommissiegebied Charlois.
De vraag aan de bewoners van Charlois, wat zij de mooiste plek vinden, leverde 12 prachtige locaties op en een fietsrouteboekje met als titel ‘Charlois Mooiste’.
Lees meer over Charlois Mooiste....


Afbeelding voor de layout
Afbeelding voor de layout
Facebook icoon
Afbeelding voor de layout
Witte lijn
Contact
Afbeelding voor de layout
Afbeelding voor de layout
Adres:
Wolphaertsbocht 105
3082 AG Rotterdam

Bankrekening:
NL 72 INGB 0651 6424 93

Telefoon:
010-480 66 18

E-mail:
info@historisch-charlois.nl

Openingstijden:
zaterdag en zondag
van 13.00 tot 17.00 uur
(op feestdagen gesloten)
Afbeelding voor de layout
Witte lijn
Afbeelding voor de layout