Stichting Historisch Charlois

Onze fotoverzameling bestaat op dit moment uit ruim 42.000 foto's, opgeslagen in ladekasten en gearchiveerd op onderwerpen als wijk, straat, bedrijven, winkeliers, families en scholen.

De start van onze verzameling ligt in 1994 toen de collectie van Anton Bruinzeel in ons bezit kwam. Die verzameling bestond uit ongeveer 5.000 historische opnamen, voornamelijk afkomstig uit fotoalbums van verschillende Charloise families.
Anton Bruinzeel, zijn vrouw Dingena Mout en hun huisvriend Jan van den Berg stelden vanaf 1976 jaarlijks een fraaie foto-expositie samen van de verkregen foto’s in buurthuis Centrum Charlois aan de Katendrechtse Lagedijk. Het waren druk bezochte tentoonstellingen, die mede door de medewerking van buurthuisdirecteur Jac. Nefkens uitgroeiden tot een enorm succes.
Lees meer over Anton Bruinzeel en zijn fotoverzameling.....

De groei van ons fotoarchief van 5.000 tot ruim 42.000 foto’s is mede mogelijk gemaakt door de inzet van een vrijwilligersgroepje, dat al jarenlang bezig is met het reproduceren, rubriceren en catalogiseren van alle foto's.
De fotonegatieven van de vaak unieke opnamen zijn buiten ons pand opgeslagen en nagenoeg alle foto's zijn gescand en opgeslagen in digitale bestanden. De backups van deze fotobestanden zijn uiteraard ook op een andere plek ondergebracht.

Uitbreiding fotocollectie

Een bekend gegeven is dat bij een schuur- of zolderopruiming, verhuizing of woningontruiming na een sterfgeval soms dozen en albums met bijzondere foto’s worden aangetroffen. Helaas gebeurt het ook dat zo’n collectie in het niets of in de vuilnisbak verdwijnt, waardoor een brok familiegeschiedenis verloren gaat.

Onze stichting maakt zich sterk voor het behoud van familie- en wijkgeschiedenis en wil graag uw 'oude' familiefoto's en fotoalbums bekijken en eventueel reproduceren.
Onze huisfotograaf Joop Speulman zorgt voor de reproductie door het fotograferen van de foto's. Uiteraard worden de foto's en fotoalbums door hem uiterst zorgvuldig behandeld.

U kunt ons helpen bij het streven naar het behoud van de Charloise familie- en wijkgeschiedenis door uw familiefoto's, fotoalbums, dia's en eventueel filmmateriaal tijdelijk aan ons beschikbaar te stellen.
Laat familiefoto’s, familiealbums en dergelijke niet verloren gaan, maar neem contact op met Joop Speulman of kom op een zaterdag of zondag gezellig bij ons langs.
Het adres van onze stichting is Wolphaertsbocht 105, 3082 AG Rotterdam.

Joop Speulman is bereikbaar onder fotoarchief@historisch-charlois.nl


Afbeelding voor de layout
Afbeelding voor de layout
Facebook icoon
Afbeelding voor de layout
Witte lijn
Contact
Afbeelding voor de layout
Afbeelding voor de layout
Adres:
Wolphaertsbocht 105
3082 AG Rotterdam

Bankrekening:
NL 72 INGB 0651 6424 93

Telefoon:
010-480 66 18

E-mail:
info@historisch-charlois.nl

Openingstijden:
zaterdag en zondag
van 13.00 tot 17.00 uur
(op feestdagen gesloten)
Afbeelding voor de layout
Witte lijn
Afbeelding voor de layout